De wettelijke bepalingen over toekomstige werknemers opzoeken op social media, schending van privacy?Een nieuwe potentiële werknemer wil je meestal grondig screenen. Naast het lezen van het klassieke CV en motivatiebrief, trekken steeds meer werkgevers richting social media om hun toekomstige werknemer te leren kennen. Maar mag dat wettelijk gezien wel? 

Kortom: een social media check mag niet zomaar. Volgens de privacywetgeving mag je niet zomaar in het wilde weg beginnen googelen. Want dan is er ook sprake van verwerking van persoonsgegevens. Om dat te kunnen doen, moet de verwerking noodzakelijk en relevant zijn voor de uitvoering van de functie.    

Meld een social media screening vooraf

Veel problemen vermijd je door simpelweg op voorhand in de vacature aan je sollicitanten te melden dat je een social media check zal uitvoeren. Zo kiest de sollicitant namelijk zelf of hij/zij gegevens aan jou zal vrijgeven. Voor veel potentiële werknemers kan zo’n screening zelfs interessant zijn aangezien sociale media een perfect platform is om een portfolio te delen of om een inkijk in de persoonlijkheid te geven.

Vragen bij arbeidsrecht? Advocatenkantoor Stappers staat voor je klaar 

Contacteer ons

Recent posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Advocatenkantoor Stappers

Op zoek naar een advocaat regio Turnhout?
Sinds onze opstart in 1999 werken onze gespecialiseerde topadvocaten onder één dak. Advocatenkantoor Stappers staat u bij met een gespecialiseerd team van advocaten die uw zaak behartigt zijn.

Contacteer ons

Waarom kiezen voor ons?

Gespecialiseerd team van advocaten

Oze advocaten zijn actief in de gerechtelijk arrondissementen Antwerpen, Mechelen, Turnhout, Hasselt en Tongeren.

Dossierkennis

Wij verwerven kennis over handelsrecht, incassorecht, schaderecht, strafrecht, vreemdelingenrecht, verkeersrecht en arbeidsrecht.

Transparante ereloonafspraken

Ons kantoor hanteert inzake kosten en ereloon transparante principes. Geen enkele zaak is identiek aan een andere. Onze huidige tarievenlijst is een richtlijn voor de berekening van de kosten.